Teknoloji

Nasıl sinir bozucu bir “aptal” olunur?

Hafta boyunca, karşı cinsini bir insan olarak göremeyen, gözlemlerken veya iletişim kurarken; işinden veya sözünden ziyade, kendi arzularına odaklanan – ve aslında hayatımızın her alanında bulunan – erkekleri tartıştık.

Azaptan huzura yolculuk.

Bugün içimden sosyal sorumluluk çalışması yapmak geldi. Gündemimizin zaten vasıfsız olan hali daha da seviyesiz hale geldiği bir haftanın ardından, bireysel olarak nasıl huzur bulabileceğinizi araştırdım ve bulgularımı paylaşmak istedim.

Birinci yol. Daha ziyade sezgisel ve arzu temelli bir ruh halinde, dogmalara veya otoritelere bağımlı olarak, irrasyonel, doğrusal veya mutlakçı düşünen birisi değilseniz; hayatınızın sıkıntı dolu geçtiğini tahmin ediyorum.

İki. Eğer ki, karşılaştığı durumları algılayan, izlediğiniz olayların unsurlarını ayrıştırabilen, farklı sistemler arasındaki ilişkileri ve hiyerarşiyi fark eden, bu vakaların yaşanmasındaki gerçek güdüyü görebilen, amacı anlayan, bu vakalar ile ilgili soru sorabilen ve bu soruları sormak motivasyonuna da sahip olan biriyseniz; yukarıdaki tahminimden eminim diyebilirim.

Üçüncü yol. Böyle birisi olarak; gerçeklikten kopmuş, büyük resmi göremeyen, küresel veya yerel meselelerle empati kuramayan, kişisel farkındalığı az olan, geleceği düşünmeyen, karmaşık ilişkileri ayrıştıramayan, eleştirel düşünceye tahammül edemeyen ve insanlığın fikri gelişimine katkısı olmayan bu coğrafyada, kendinize eziyet ettiğinizi söyleyebilirim.

Hatta, birinci ve ikinci cümleleri büyük ölçüde karşılayan birisi iseniz gününüzün, her alanına ve saatine yayılmış şekilde, sürekli bir azap içinde geçiyor olması da kuvvetle muhtemel.

Muhtemelen, üçüncü cümledeki kişi olarak, bu azabınızı sürekli kılmak için; sosyal medyayı yoğun bir şekilde takip ediyor, akşam haberlerini kaçırmıyor, gece boyunca devam eden tartışma programlarını da bedeninize yüksek dozda C8H10N4O2 veya C2H5OH yükleyerek ısrarla izliyor olmalısınız.

Diğer insanların nasıl bu dozu almadan yaşamına devam edebildiklerinin yanıtı ise birinci cümlede gizli. Özellikle dogmalara veya otoritelere bağımlı olmak, bu maddeleri almayı zorunlu kılmaktan kurtarır. Eğer böyle biri değilseniz ve diğerlerine gıpta ediyorsanız, o zaman bir rehbere ihtiyacınız var demektir.

Beş adımda aptal olmak.

Huzurlu bir aptal olmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. Ciddi bir çaba gerektirir. Bu yolda tutarlı olmak da önemlidir. Huzur yolundaki gayenize ulaşmak için bu çabayı göze alabileceğinizi düşünüyorum. İşte sizin için hazırladığım kısa liste. Harfiyen uygulanması kaydı ile, takip ettiğiniz süre boyunca sizi huzurlu kılacaktır.

1. Kendi içinizde tutarlı olun.
Herhangi bir olay ile ilgili, en az inandırıcı olan açıklamaya odaklanın. Bu açıklamayı “referans bilgi” kabul edin. Her ne olursa olsun bu referansa tutkuyla bağlı kalın.
Zekanızı sınırlı şekilde ve tek bir amaç için kullanın. Karşılaştığınız tüm olayları referans bilginizle ilişkilendirin, karmaşık bir ilişki ağı oluşturun ve bu şekilde açıklamaya çalışın.

2. Referans bilginizi çürütmeye dair farklı görüşleri reddedin.
Ne tür kesin ve inandırıcı bir kanıt sunulursa sunulsun, bu açıklamaya karşı çıkın. Bunu, oluşturduğunuz karmaşık ilişki tablosunun komplolar hanesine kaydedin.
Fikrinize karşı çıkanları kanıt gücüne göre sırasıyla kör cahil, okumuş cahil, daha fazla okumuş komplo teorisyeni; kanıt çok güçlü ise son aşamada vatan haini veya inanç düşmanı olarak ilan edin.

3. Doğrularınızı tartışmaya açmayın ve güçlü referanslar edinin.
Birinci maddedeki referans bilgiyi, muhakkak ki sizden daha aptal veya aptal bulamazsanız dogmatik veya faşist birisinin açıklaması ile oluşturun.
Referans aptalınızı klasik medyanın fikirsiz yorumcularından seçmek en doğru yoldur. Bu şekilde aptallık referansınızın güçlü ve güvenilir olmasını sağlarsınız.

4. Elbette ki çoğalmaya çalışın, aptallığı yaygınlaştırın.
Aptallığınızı bireysel olarak yaşamak, tatmin edici bir huzura ulaşmak için yeterli değildir. Aptallığın kitlesel bir tercih olması için küçük çaplı bir grup oluşturun.
Herhangi bir alanda olursanız olun, aptal olmayanların bu alanda var olmasına izin vermeyin. Bu amaçla, yayılma ve yok etme aracı olarak sosyal medyayı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5. Sürekli alıştırma yapın, aptallığınızı geliştirin ve test edin.
Unutmayın, aptallık ideolojiden bağımsız olarak, siyasi yelpazenin her noktasında ve yaşamın her alanında yaşanabilir.
Evde, işte, trafikte çeşitli aptallık testleri yapabilirsiniz. Sizin kadar aptal olmayı başaramayan kişiler size sinirlenmiyorsa, aptallığınız üzerinde biraz daha çalışabilirsiniz.

Bugün kendinize bir iyilik yapın ve huzur yolunda ilk adımınızı atın. Başarınız size önemli bir yer sağlayacaktır.

Bu da bir seçim tabi.

Aptal olmak veya olmamak bir seçim tabi ki. Her ikisinin de çaba gerektirdiği açıktır. Ancak elde ettiğiniz sonuca göre, yaşamın içinde huzur ve azap arasında bir seçim var. Huzurun cazibesi karşısında azap pek tercih edilecek bir şey değil. Doğada da durum böyle.

Doğada, her bir bireyi özelinde koşulsuz huzurun yakalandığı türleri sofistike canlılar olarak tanımlıyoruz. Bu durumda en sofistike canlılar karıncalar, arılar veya daha büyük olarak zebralar veya öküzlerdir.

Bu türlerde her bireyin, bireysel zekasının gelişiminden ödün vererek ve ortak zekanın davranışlarına koşulsuz uyarak, yaşamı boyunca huzurla yaşadığına şahit oluruz. Ölüm, huzur ile ilişkilli veya huzuru kaçıracak bir şey olmadığı için mutlak bir son olarak pek de önem taşımaz. Bu canlılar ölene kadar huzurludur ve diğerinin ölümünü de – ölüm hakkında bir bilgiye de sahip olmadıkları için – aynı huzur ile seyretmeye devam ederler.

Her canlı için yaşamın çok basit bir dizgesi vardır. Aslında tercihinize göre iki basit dizge var. Birincisi huzur içinde yaşanan “Doğum>Ölüm>Mutlak Huzur/Azap” ve ikincisi azabı tercih ettiğiniz “Doğum>Azap>Ölüm>Mutlak Huzur/Azap”. Hangi düzeni seçeceğinizi bilemem. Umarım hangisini seçerseniz seçin, kendinizden razı olursunuz.

Aptal. Eskilerin daha tatmin edici ifadesiyle “ebleh”. Tavsiye etmesem de, bir aptalla tartışmaya girerseniz, aptal yerine “ebleh” ve davranışlarına “eblehce” demek daha doğru olur. Çünkü az okumuş dahi olsa size hemen karşılık veremeyecektir.

Kendiniz için de aynısını yapabilirsiniz. Aptal olmak yerine ebleh olmayı tercih ederek, armonik açıdan daha yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz.

İlk alıştırmalarınız için size kısa bir liste vereyim:
– Her şeyi bildiğinize inanın
– Daha da iyisi, her şeyi tek bir bilgi ile açıklayabileceğinizi düşünün
– Kitap okumayın, her şeyi sosyal medyadan öğrenin
– Her koşulda ve konuda bilginize dair yüksek bir özgüvene sahip olun
– Dünyadaki tek memelinin inek olduğuna inanın
– Arkadaşlarınızı sadece kendi cinsinizden seçin
– Diğer bir cins ile hiçbir şekilde normal ilişki kuramayacağınıza inanın
– Her yerde varlığınızı hisettirin
– Trafikte bol bol korna çalmayı ihmal etmeyin
– Kamusal alanlarda yüksek sesle konuşun
– Her koşulda en öncelikli kişinin siz olduğunu bilin, sıra beklemeyin
– Bol bol özçekim yapın, tüm filtreleri deneyin
– Küresel ısınmaya inanmayın
– Her türden çeşitliliğe kaşı çıkın
– Aslında hiçbir bilimsel gerçeğe inanmayın
– Liste devam eder.

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir