Teknoloji

Ortak Şirket Kurma Sürecinde Önemli Noktalar

Tek başına iş yapmakta zorlanan veya yeterli finansmanı sağlamakta zorlanan, başka bir deyişle bilgi, tecrübe, kaynak, enerji ve iş gücü olarak desteğe ihtiyaç duyan bir girişimci kendisine ortak arayabilir . Ancak , ortak iş kurmak sanıldığından daha fazla özen gerektiren bir süreçtir.

Ortak şirket kurarken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz :

Yasal Anlaşmalar Yapın
Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri , anlaşmaların yasal olarak geçerli olmasıdır. Noter onayı olmayan belgelerin imzalanmaması gerekmektedir . Ortaklıkta güven ilişkisi oldukça önemlidir. Güven ilişkisinin zamanla pekişmesi beklense de, beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Bu tür durumlardan korunmak için yasal olarak kendinizi güvence altına almalısınız. Kâr, zarar, sermaye hakları gibi pek çok farklı etken, yasal anlaşmalar ile belirlenmelidir .

Görev ve Sorumluluklarınızı Belirleyin
Ortağınızla birlikte kimin hangi işleri yapacağını önceden netleştirmeniz gerekir . Örneğin ortağınız saha işleri konusunda daha iyiyse , bu alana yönlendirilmelidir . İşe koyulmadan önce bu planı belirlemek, iş sırasında doğabilecek karışıklıkları önleyecektir .

Ortak Seçeceğiniz Kişiyi İyi Tanıyın
İşinizi ve sermayenizi paylaşacağınız kişiyi tanımanız gerekmektedir . Şirket kurmak riskli bir iştir . Ortakla yapmak riski arttırmamalı, azaltmalıdır . Ortak olacağınız kişinin iş hayatının yanı sıra sosyal yaşamını da değerlendirmeniz gereklidir. Hangi konularda başarılı olduğu, iş disiplinin nasıl olduğu ve daha önceki tecrübeleri oldukça önemli detaylardır .

Beklentileriniz Uyuşmalı
Ortağınızla işe başlamadan evvel hedeflerinizi konuşmanız gerekmektedir . Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ortak olmalıdır . Bu nedenle ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi konuşmalısınız . Beklentilerinizin uyumlu olduğunu anlarsanız olumlu bir adım atmış olursunuz.

Şirket Bütçenizi Değerlendirin
Sahip olduğunuz bütçe çok önemlidir. Ortağınızla belirleyeceğiniz hedefler bütçenizle uyumlu olmalıdır. Dönemsel planlarınız bütçenizle uyumlu olmalıdır. Bu nedenle ortağınızla maliyet planı yapmanız gerekmektedir.

Şirket Gelişimini Değerlendirin
Ortağınızla birlikte koyduğunuz hedeflerin gelişimini değerlendirin. Toplantılarda aylık ya da haftalık raporlarınızı inceleyin. Çıkardığınız bu raporlar şirketin ne durumda olduğu konusunda size fikir verecektir . Bu sayede ortağınızla izleyeceğiniz yol daha belirgin hale gelecektir .

Ortak Şirket Kurma Süreci
Ortak şirket kurmak için en çok tercih edilen limited şirketi için en az bir ve en fazla elli ortakla şirket kurabilirsiniz. Limited şirket sınıfına giren ortaklı şirket türleri, en az 10 bin TL’lik sermaye ile kurulmaktadır . Bu sermayenin yatırılması için 24 ay süre bulunmaktadır .

Halka arz edilen ve daha çok yatırımcı çeken anonim şirketler de oldukça popüler bir şirket türüdür. Anonim şirketler en az elli bin TL sermaye ile kurulur ve %25’i peşin olarak bloke edilmelidir . %75’lik sermaye tutarı, şirket kurulduktan sonraki 24 ay içinde tamamlanmalıdır.

Synergia ile Güçlü Ortaklık
Ortak seçiminin işinizi nasıl etkileyebileceği konusunda herkes hemfikirdir. Yüzlerce girişimcinin geri bildirimleri, Synergia’nın işlerine nasıl katkı sağladığını göstermektedir .

Şirket kurma ve iş yönetiminde de önemli noktalar vardır. Bu nedenle deneyimli ve güvenilir bir ekipten yardım almak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir