GüncelTeknoloji

   TASARIM MERKEZİ KANUNU NEDİR?

 

        Tasarım merkezi kanunu nedir? sorusunun cevabını anlayabilmek için öncelikle tasarım merkezleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Tasarım Merkezi Nedir?

Tasarım merkezleri içerisinde ar-ge ve inovasyon faaliyetleri için projeler tasarlanan merkezlerdir. Dünya rekabet sıralamasına bakıldığında en üst sıralarda ar-ge projeleri için sanayisi teşviklerle desteklenen ülkelerin olduğu görülmektedir. Tasarım merkezleri sayesinde geliştirilen projelerle üretilen ileri teknoloji ürünlerin uluslararası pazarda rekabet gücümüzü arttırması beklenmektedir. Bu nedenle ülkemizde de tasarım merkezleri önemli teşvik ve yardımlarla desteklenerek yeni projelerin ekonomimize katma değer olarak geri dönüş yapması amaçlanmaktadır.

Tasarım merkezlerinde yapılan çalışmalar ile ürünlerin işlevselliğini arttırma, ürünleri geliştirme ve iyileştirme ya da farklılaştırmaya yönelik proje çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla tasarım merkezlerinde nitelikli iş gücünün oluşması ve istihdamın sağlanması için Ekonomi Bakanlığı’nın teşvikleri bulunmaktadır. Bakanlığın bu teşvikleri sağlamasındaki amaç ülkemizin gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı yenilikçi, teknolojik tasarım ve ar-ge faaliyetleri ile ekonomiyi geliştirerek kapatmak istemesidir. Devletin bu yönde sağladığı pek çok fon da bulunmaktadır.

Tasarım merkezleri genellikle belli bir şirketin ayrı bir birimi olarak faaliyet gösterir. Çalışmaları genellikle sipariş üzerinedir. Şirketin bünyesinde bulunduracağı bu tasarım merkezinin kurulabilmesi için lisans eğitimlerini tamamlamış en az 10 kişinin bu görevde çalışmaya müsait halde olması gerekmektedir. Ancak tasarım faaliyetleri için yaratıcılık ve açık fikirli olmak önemli olduğundan herkesin bu görevi yapmaya uygun kişiler olması mümkün değildir. Şirketler bünyesinde kurdukları bu tasarım merkezleri sayesinde yeni ürünler geliştirmeye yönelik projeler üretebilirler. Dolayısıyla şirketlerin bu yolla da teşviklerden ve yardımlardan yararlanmak mümkündür

Tasarım merkezi kanunu nedir? diye baktığımızda işte tüm bunları sağlamak amacıyla düzenlemeler yapan ar-ge ve tasarım faaliyetlerinin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda yol gösterici nitelikte olan bir kanun olduğu görülmektedir. Bu kanun 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun adıyla bilinen kanundur.

Tasarım merkezi kanunu nedir? sorusunda önemli olan bir diğer unsur da bu kanuna kimlerin tabi olacağıdır.

1.     Tasarım merkezleri

2.     Ar-ge birimleri

3.     İnovasyon faaliyetleri

Kanunun adından da anlaşılacağı üzere araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerini yürüten tüm kurumlar bu kanuna tabi olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir