Yaşam

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENME ALIŞKANLIKLARI NASIL OLMALIDIR?

Beslenme tüm bireyler için oldukça büyük bir öneme sahiptir. özellikle büyüme ve gelişme çağında olan ve okul çağında olan çocukların beslenmelerine son derece önem vermek gerekir. Ülkemizde nüfusumuzun yaklaşık 15 milyonu öğrencilerden meydana gelmektedir.Okul çağındaki öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişiminin yanında okul başarısı içinde beslenme konusunda oldukça özen göstermek gerekir. Sağlıksız bir şekilde beslenme yerine çocukları sağlıklı bir biçimde beslenmeyi öğretmeli ve bilinçlendirmeliyiz.
Yapılan araştırmalara göre düzensiz, sağlıksız ve dengesiz bir biçimde beslenen çocuklarda birçok olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sağlıksız beslenen çocukların dikkat süreleri azalır, derslerde ki başarısında düşüş meydana gelir, algılamada ve öğrenmede güçlük yaşarlar. Burada ailelere büyük sorumluluklar düşer. Aileler çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğretmeli ve bilinçlendirmelidirler. Okul çağındaki çocukların beslenmeleri aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır.
* Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubundan yemleri gerekir.Öğrencilerin bol miktarda süt ve süt gurbu, et ürünleri, kuru baklagiller, sebze grupları ve meyve gruplarında yeterli miktarda yemeleri sağlanmalıdır.
* Bütün gece aç kalan çocukların kahvaltı yapmadan okula gitmemesi gerekir. Kahvaltı öğününde çocukların haşlanmış yumurta, peynir, taze hazırlanmış meyve suyu, 1 porsiyon süt ,poğaça, bir kaç dilim ekmek ve mandalina yemeleri gereklidir. Böylece çocukları kahvaltı öğününde
yeterli ve dengeli beslenirler.
* Okul çağı çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişimi için 3 ana öğün ve 2 ara öğün yemeleri gerekir.
* Çocukların kemik ve diş gelişimi için süt ve süt grubu ürünlerden yeterli miktarda tüketmelidirler.
* Okul çağındaki çocukları fast food, gazlı içecekleri v.b besinlerden uzak tutmamız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir