GüncelYaşam

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencilerine altın değerinde rehber!

Bu bölümde ilerleyecekseniz artık nasıl geldiğinizin önemi yoktur. Bundan sonra ki aşama nasıl ilerlemeniz gerektiğidir. Bu aşamayı ben üçe ana başlığa ayırıyorum: Akademi, Kamu ve Özel Sektör. Hangi kolda ilerlemek istediğinizi karar vermeniz gerekiyor. Çünkü hepsinin yolu farklı engebeli.

Akademi
Okulda hoca olmak, araştırmalarınızla alanınıza katkı sağlamak istiyorsanız doğru bir seçim yapmışsınız demektir. Bunun için ders notlarınızı yüksek tutun. Düşük olması akademik kariyerin başlamadan bitmesi demek değildir ama yüksek ortalama size çok büyük avantajlar sağlayacaktır, işinizi kolaylaştıracaktır. Düşük bir not ortalaması ile kendinizi farklı yollardan kanıtlamanız gerekecektir. Bu da ekstra uğraştıracaktır sizi. Ayrıca yüksek notlar daima güzel burslar getirir. İlk senenin sonunda hangi konu üzerine çalışmak istersiniz diye düşünmeye başlayabilirsiniz. Zaman geçtikçe elbette fikirler değişecektir ama bu tarz seçimleri de son ana bırakmamak lazım. Spesifik olmasa da geniş alanı kapsayan bir konu başlığı seçip bununla ilgili kaynakları okumaya başlayabilirsiniz. En azından ilerisi için bir alt yapı hazırlamış olursunuz. Bunun dışında seçeceğiniz konu ile ilgili işin ehli insanlarla görüşmenizi tavsiye edebilirim. Tavsiyeler çoğu zaman iyidir. Ayrıca bol bol makale yazın. Kötü ya da eksik bir çalışma olabilir. Bu önemli değil. Bu sizi ileriye hazırlayacaktır. Ayrıca, okulda yaptığınız ödevleri, yazdığınız makaleleri saklayın. Akademik başvurularda bunları bir dosya haline getirip hocalarınıza sunun. (Yurtdışı başvuruları için bunların İngilizcesinin de olması iyi olacaktır.)

Özel Sektör
Elbette her işe giriş süreci ve girdikten sonraki zaman zordur. Ama özel sektör diğerlerine göre daha sancılı oluyor. Özellikle SBUİ bölümünden mezunsanız. Yukarıdan bakınca hiçbir alanla alakası yok gibi gözüküyor ki kısmen doğru bu da. Çünkü bu bölüm her alana kapı açsa da çoğu alanla ilgisi yok. İş görüşmesine gittiğinizde sizden eğitim ve tecrübe istiyorlar. Eğer özel sektörde ilerlemek istiyorsanız hangi alanda çalışmak istediğinize göre okul dönemi içinde bol bol staj yapın derim. Örneğin, halka ilişkilerse bu sektörden birkaç firmada staj yapmak iş ararken size avantaj sağlayacaktır. Gene okul dönemi içinde istediğiniz alanla ilgili kurslar varsa gidebilirsiniz. Ayrıca özel sektörde ilerlemek istediğiniz alanla ilgili yüksek lisans yapmanızı da öneririm.

Kamu
SBUİ bölümü mezunlarını kamu kuruluşlarında çok güzel kariyer alanları bekliyor. Kaymakamlık, Dış işleri, Konsolosluk, Avrupa Birliği vb. gibi birçok kurumda çalışma imkanı var. Ama bir o kadar da zorlu bir süreci var. Gözüm yemediğinden ve kısıtlanmayı pek sevmediğimden bu yola hiç başvurmadım. Bahsettiğim alanlar üst düzey olduğu için birkaç aşamalı sınavları var ve hepsinden en iyisini yapmak gerekiyor. KPSS’den iyi bir puan, dil sınavından iyi bir puan ve sözlü sınavdan da iyi bir puan almak gerekiyor. KPSS sınavı geçmek isteyen birçok arkadaşım son senesinde ya da mezun olduktan sonraki sene dershaneye gitti. Evet, memur olduktan sonra aslında çok rahat yaşayabiliyorsun. Maaşın zamanında yatıyor, tatilin belli. Bunlar çok güzel şeyler. Eğer yapabiliyorsanız ve başka idealleriniz yoksa bu alanda kendinizi deneyin derim. Sadece dış işleri değil, diğer bakanlıkların ve devlet kurumların sınavlarını takip edin. Birçok alan var çünkü.

***

Yabancı dil
İster akademi, ister kamu ya da isterse özel sektör olsun, İngilizceyi anadil gibi bilmek yüzde yüz şart. Bunun yanına ikinci bir dili de eklemek artı bir puandır. Akademide araştırma yaptığınız alanla bağlantılı bir dil seçmek gerekir. Örneğin, Uzak doğu ülkeleri ile ilgili çalışma hazırlıyorsanız Almanca ya da Rusça seçmek pek mantıklı olmaz. Dil alt yapısı aldıktan sonra ilerletmek size kalmış. Yurtdışına çıkamıyorsanız couchsurfing gibi sitelerde konuşma toplulukları kuruluyor. Buralara katılabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’deki yabancı bir arkadaşla anlaşıp karşılıklı dil eğitimi alış verişi yapabilirsiniz. Ev arkadaşlarınızı yabancı seçebilirsiniz. İnternet kaynaklarını da bu konuda çok iyi sömürün. Paranız varsa zaten iyi bir kursa da gidebilirsiniz.

Öğrenciyken para kazanmak
Üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri bu olsa gerek. Para yetiştirememek! Gezmek, tozmak, içmek vs gibi aktiviteler parayı su gibi içer. Anne ya da baba banka geri ödemesiz kredi verse de üst üste çok isteyince insanın yüzü tutmayabiliyor. Bu yüzden arada az da olsa kendi paramızı kazanmak güzel olacaktır. İstanbul gibi büyük bir şehirde okuyorsanız zaten masraflarınız ister istemez artıyor. Büyük şehir demek aynı zaman fazla imkan demek. Fazla imkan olması her şeyin kolay olduğu anlamına da gelmesin.

Kafe ya da barda çalışabilirsiniz. Ama bu herkese uymayabilir ve yorucu da olabilir. Yine yarı zamanlı olarak bazı dükkanlar eleman alabiliyor. Bulmak zor olsa da araştırmak da fayda var.

Aslında öğrenciler için en güzeli organizasyon ajanslarından birine kayıt olmak. Lakin bu ajans olayları da bence yeni yeni Türkiye’de oturuyor. Eskiden sadece kağıt dağıtmak gibi gözükürken ajanslar şimdi güzel teklifler götürüyor. Tabi, her ajans iyidir diye de bir şey yok. BU ajans önerebileceğim bir yerdir. Herhangi bir ajansa kayıt olduktan sonra sık sık sizi iş için arayacaklar. Sizde uygunluk durumunuza göre kabul edersiniz. Kimi ajans işleri eğlenceli ve rahatken, kimisi de yorucu olabiliyor. Ama sık sık yarı zamanlı çalıştığınızda ay içerisinde birikmiş güzel paranız olacaktır. Ajansların şirket politikaları farklı olabiliyor. Kimi parayı iş bitiminde verirken kimi belirli bir süre sonra veriyor. Daha sonra verilenlere çok takılmayın. Verip vermemesi daha önemli. Önerdiğim ajansta bu tarz konularda sıkıntı yaşamazsınız.

Yabancı diliniz iyiyse, internette özel ders ve çevirmenlik ilanı verebilirsiniz. İngilizce ile ilgili çok fazla ilan olduğundan bununla ilgili de iş hemen düşmeyebilir. Ayrıca her ne kadar en yüksek düzeyde yarar sağlamasa da kariyer sitelerine de üye olup, arada incelemeniz belki şansa faydalı olabilir.

***

Arkadaşlar, umuyorum az da olsa bu yazı bir yarar sağlar. Aklıma gelenler şu an bunlar. Farklı şeyler gelirse yine yazı içine ekleme yaparım. Sizin bunlar haricinde demek istedikleriniz varsa lütfen yorum olarak belirtin ki bu bölümle ilgili merak edenler faydalanabilsin.

Peki, ben ne yaptım?
Ben de yeni mezun sayılırım ve iş hayatı konusunda yolun başındayım. Yazı yazmayı seven biri olarak kariyerim basın-yayın, yeni medya üzerinde ilerliyor gibi. Mezun olduktan sonra kısa bir süre bir sektör gazetesinde muhabirlik yaptım. Okul zamanından beri çeşitli sitelerde editörlük yaptım. Şu an da bir haber portalının içerik editörlüğünü ve kendi kurduğum e-derginin yönetimini yapıyorum. Dijital yayıncılık alanında planlarım var gibi. Zaman geçtikçe göreceğim neler olacağını 🙂
Dostluklar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir