Teknoloji

Varis Nedenleri Nelerdir

Temiz kan atardamarlar ile vücudun farklı dokularına ve organlarına gider. Burada oksijen atardamardan alınır ve kan yine toplardamarla yeniden kalbe gider. Kal, kalbe doğru yukarıya çıkma esnasında bu kanın geriye kaçmasını önleyen bir mekanizma vardır. Bunların en önemlisi damar içerisindeki kanın geriye gitmesini engelleyen kapaklardır.

Kanın ayaktan yukarıya çıkması göz önüne alındığı zaman çok zor görünür ancak vücudun yükünü çeken bacaklar ile bu işlem oldukça kolay bir hal alır. Baldır kası kasılıp pompa görevi görür. Bu kaslar kasıldığı zaman toplardamarlar sıkışır ve kan kalbe gider. Kapaklar ile kan geriye kaçmaz. Bu sistem eğer bozulursa varis problemi meydana gelir. Tıpta bu duruma kronik venöz yetmezlik adı verilir. Toplardamarlar belirginleşir, genişler ve kıvrımlı bir hal alır. Damar duvarının desteği yok olur. Sürekli alt ve üst bacaktaki yüzeysel damarlarda meydana gelir.

Varis Nedenleri Nelerdir

Varisin meydana gelmesinin sebeplerinden kalıtsal faktörler büyük önem taşır. Ailede varis olması diğer insanlarda görülme ihtimalini çok yükseltir. Her 3 varisli hastanın ikisinde ailesel geçiş durumu söz konusudur. Bununla birlikte hormonal farklılık yüzünden, gebelikte ve doğum kontrol hapı kullanımı esnasında varis daha fazla görülmektedir. Kadınlarda daha fazla görülmesinin nedenleri bunlardır. Bununla birlikte ırklarda daha çok görülmesi varisin kalıtsal rolünü belirtir.

Fazla şişman insanlarda ve gebelerde varis daha fazla meydana gelir. Uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta duran ya da oturmakta olan insanlarda varis görülebilir. Bu durum varisin sebeplerinden birisi olarak kabul edilir ve meslek gereği bu türde yaşamakta olan insanların dikkatli olması gerekmektedir. Uzun süre arabada ya da uçakta yolculuk yapılması, sağlıklı insanlarda dahi ayakta şişmeye ve toplardamarda yetmezliği neden olur.

Bunların haricinde sıcak su, toplardamarların pıhtılaşarak tıkanması sonucunda varis meydana gelebilir. Sıcak banyo ve kaplıcalar varisli olan insanlar ve varis riski taşımakta olan insanlar için zararlıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir