Yaşam

Varis Belirtileri Nelerdir

Varis birkaç türde ortaya çıkabilen bir problemdir. Her türünde aynı belirtiler olmaz. Örneğin cildin iç bölümündeki kılcal damarın mor-kırmızı renkteki çizgiler ile ağ şeklini alması olarak görülen varislerde problem sadece fiziksel görünümden oluşur ve belirtiler oldukça hafif devam eder. Ancak varisin toplardamarda yani büyük damarlarda olması sonucunda belirgin belirtiler vardır ve insanı rahatsız eder. Sürekli bacaklarda meydana gelen bu tür variste, bacakta ağrı, kramp, ödem, ağrı, leke ve sıcaklı hissi toplardamarda tıkanmanın belirtileridir.

Varisler iki önemli yerde daha fazla meydana gelir. Karaciğer sirozu ve portal hipertansiyonu bulunanlarda, yemek borusunda görülen varislerdir. Sindirim sistemimin üst bölümünde kanamaya sebep olabilir.

Varis Nasıl Tedavi Edilir

Varisin tedavisi çok çeşitlidir. Son dönemlerde lazer tedavisi de varisli olan insanlara uygulanır. Herksiz bildiği varis çorapları tedavide diğer bir seçenek olarak görülür. Bu çoraplar sabahları uyandıktan sonra ayaklar yukarıya uzatılıp giyilir. Sadece varisi olan insanların değil, varis riski taşımakta olan insanlarında bu çorapları giymesi önerilmektedir. İlerleyen varislerin tedavisi daha zor olur. Varisin tekrarlama ihtimali çok fazladır.

Varisten Korunma Yolları

Varis, hareketsiz hayat şekline sahip, bu şekilde uzun süre ayakta kalan ya da oturan insanlarda çok fazla görüldüğü için mümkün olduğu kadar bu durumdan uzak durmak gerekir. Bacakların rahatlayabilmesi için ayaklar havaya kaldırılmalı veya baldır için bacakların otururken bile hareket ettirilmesi gerekmektedir. Ayak ve bacakların dinlendirirken az miktarda yukarıda olması hem koruyucudur hem de rahatlamayı sağlar. Bunun için yatağın ayak bölümü yükseltilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir