Yaşam

Bu Hafta Ne Öğrendim #39

 

Amerikalı kimyager Gilbert Newton Lewis, kimya alanında Nobel Ödülüne tam 41 defa aday gösterildiği halde hiçbir zaman Nobel Ödülünü alamamış. Sayısız bilimsel çalışmaya imza atan profesör Lewis 71 yaşında, laboratuvarında intihar etmiş.

Nobel Barış Ödülü’nün kime verileceğine karar veren 5 kişilik komite, Norveç Parlamentosu tarafından görevlendiriliyormuş.

Makyaj malzemesi olan rimel, aslında bir marka adıymış. Rimel kelimesi, sonradan o ürünün genel adı olarak kullanılmaya başlanmış.

Kokoreç bir Yunan yemeğiymiş ve kokoreç kelimesinin anlamı Yunanca “mısır koçanı” demekmiş.

Kilise kelimesi Yunanca “ecclesia” kelimesinden geliyormuş ve ecclesia toplantı demekmiş. Böylelikle kilise ile cami kelimelerinin aynı kökenden (toplanmak, bir araya gelmek) olduğunu fark ettim.

Fidel Castro’nun mektubu (Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)

Küba lideri Fidel Castro, 14 yaşındayken, dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt’e bir mektup yazmış ve “Hiç 10 dolarlık bir banknot görmedim ve bir tanesine sahip olmak istiyorum.” demiş. Castro, mektubu “arkadaşın” diye bitirmiş.

Alvin Straight isimli bir adam, kendisinden 390 kilometre uzakta yaşayan 80 yaşındaki abisi ağır bir hastalık geçirince abisinin yanına gitmek istemiş fakat ehliyeti olmadığı için bu mesafeyi sürülebilen çim biçme makinesiyle (Türkiye’de patpat diye de bilinir) gitmek zorunda kalmış. Yolculuk yaklaşık 6 hafta sürmüş.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir