Yaşam

Bu Hafta Ne Öğrendim #32

 

Hindistan’ın Bihar Eyaletindeki Gehlaur köyünde yaşayan Dashrath Manjhi adında bir adam yıllar önce Falguni Devi adında bir kadınla evlenmiş. Karısı, kömür madeninde çalışan Manjhi’ye bir öğle yemeği götürürken Gehlaur köyünün taşlı tepelerinden kayıp düşmüş ve ciddi şekilde yaralanmış. Şehir merkezine ulaşım için en kısa yol 50 km olduğundan, hastaneye yetiştirilemediği için de hayatını kaybetmiş. Dasthrah Manjhi, o günden sonra köyle şehir arasında bulunan tepeyi kazmaya karar vermiş. Herkes adama deli demiş fakat o 22 yıl boyunca (1960 – 1983), sadece bir çekiç ve bir keski ile tepenin 110 metre uzunluk, 9,1 metre genişlik ile 7,6 metre yükseklikteki kısmını kazmış ve şehir merkezi ile köy arasındaki mesafeyi 50 km’den 15 km’ye düşürmüş. Mountain Man (dağ adam) olarak bilinen Dasthrath Manjhi 2007 yılında kanser sebebiyle hayatını kaybetmiş. Bu da Manjhi’nin kazdığı yerin Google Maps görüntüsü.

Baro kelimesi Fransızca “barreu” kelimesinden dilimize geçmiş ve asıl anlamı demir parmaklıkmış.

Türkan Şoray, bugüne kadar toplamda 222 filmde oynamış ve bu sayı ile dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusu ünvanına sahipmiş.

 

Telefonun mucidi Alexander Graham Bell‘in günümüze kadar ulaşmış bir ses kaydı varmış. Bu ses kaydı 15 Nisan 1885’te kaydedilmiş. İnsan dinleyince geçmişe gitmiş gibi oluyor.

Amerika’da yayımlanan Durand Express adlı bir gazete 1 nisan 1983’te yayımladığı bir haberde şehrin su şebekesinde dihidrojen monoksit (bildiğin su) bulunduğunu ve bunun solunması halinde ölümcül olabileceğini ve şiddetli bir kabarcıklanmaya yol açabileceğini anlatmış. 1990 yılında Kaliforniya Üniversitesinde “dihidrojen monoksitin yasaklanması için koalisyon” adlı bir grup kurulmuş ve “dihidrojen monoksitin” yasaklanması için dilekçe toplanmaya başlanmış. Bu troll projenin amacı, cahil toplumların süslenerek söylenen yalanlara ne kadar çabuk inanacağını göstermekmiş. Dihidrojen monoksit yasaklansın web sitesi: dhmo.org

Amerika’nın Teksas eyaletinde hapishanede yatan mahkumlar, kronik ya da acil rahatsızlıkları dışında herhangi bir hastalık durumunda doktora muayene olabilmek için yıllık 100 dolar ödemek zorundaymış. Parası olmayan da daha sonra ödemek üzere devlete borçlanıyormuş.

Yakın zaman önce Amerika’da bir dolandırıcılık türü ortaya çıkmış ve bütün dünyaya yayılmış. Senaryoya göre dolandırıcılar sizi arıyormuş ve kendilerini tanıtıp, hangi şirket adına sizi aradıklarını söylüyorlarmış ve konuşmanın bir noktasında “beni duyabiliyor musunuz?” diye soruyormuş. Siz de doğal olarak “evet” dediğiniz zaman bunu kaydedip, sanki telefon üzerindeki bir sözleşmeye onay vermişsiniz gibi değerlendirip, sizi bu sözleşmeyi bozmanız durumunda mahkemeye vermekle tehdit ediyorlarmış. Vay çakallar.

NASA, Trappist-1 adı verilen bir yıldızın yörüngesinde Dünya’ya benzerlik gösteren 7 gezegen keşfetmiş. Gezegenlerden üçü su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıdaymış. Bu arada, daha Dünya’da insan gibi yaşamayı becerememişken böyle haberler karşısında heyecanlanmamız da ayrı bir rezalet.

Yılbaşında, “Bu Hafta Ne Öğrendim” serisini 2017 yılı boyunca sektirmeden yazacağımı söylemiştim. İnsanın bir haftası bir haftasını tutmuyor elbette ama sözümü tutmak için sınırlarımı zorluyorum. Buna rağmen geçen haftaki BHNÖ yazısına “bu tür yazıları görmekten gına geldi” minvalinde bir yorum yapıldı. Aslına bakarsanız ben de Kelimeler Benim’i sadece BHNÖ yazılarıyla doldurmaktan memnun değilim fakat bir söz verdim ve bu sözümü tutmak istiyorum. İlgili yorumun beni bu kararımdan neredeyse döndüreceğini, son anda seriye devam etmeye karar verdiğimi de itiraf edeyim. Yorum önemli.

Yükleniyor…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir